
Merhabalar. Bu yazımda sizlere Linux'tan bahsedeceğim.
Bildiğiniz üzere Linux, herkes tarafından "işletim sistemi" olarak bilinir. Bu bilgi yanlıştır. Linux, aslında işletim sisteminin çekirdeğidir. Bizim Linux işletim sistemi diye tabir ettiğimiz sistemler de "Linux dağıtımı" olarak adlandırılır. Linux dağıtımları kendi işletim sistemlerini kolaylık olsun diye Linux olarak adlandırırlar.
Linux, adını geliştiricisi olan Linus Torvalds'tan alır. Unix işletim sistemi üzerine geliştirilmiş ve 1991 yılında ilk sürümü yayınlanmıştır. İlk başta bilgisayarlar için geliştirilmiş, zaman geçtikçe diğer cihazlarda da çalışması sağlanmıştır. Masaüstü bilgisayarlarda çokça kullanılmasa bile sunucuların çoğu Linux kullanır. Bunların dışında otomotiv sektöründe, ağ cihazlarında da kullanılır. Ayrıca piyasada bulunan akıllı telefonların %74'ten fazlası da Linux tabanlı olan Android işletim sistemini kullanmaktadır. Android ile ilgili daha fazla bilgi için Android 101-1: Android Nedir? isimli yazımıza göz atabilirsiniz.
Linux'un Maskotu "Tux"
Linux'un Özellikleri
- Ücretsizdir
Linux dağıtımlarını kullanmanın en büyük avantajlarından bir tanesinin, dağıtımların tamamen ücretsiz olması ya da çok düşük fiyatlarda sunulmasıdır.
- Açık Kaynaktır
Linux dağıtımlarının kaynak kodları herkese açıktır. Bu sayede kodları inceleyebilir, istediğiniz gibi düzenleyebilir, hatta bilginiz varsa kendi Linux dağıtımınızı bile geliştirebilirsiniz.
- Özelleştirilebilir
Linux dağıtımları size istediğiniz gibi geliştirme ve özelleştirme özgürlüğü sunar. Dilediğiniz temayı, simge paketini, arayüz yöneticisini kullanabilirsiniz.
- Çok fazla dağıtımı vardır
Linux tabanlı çok fazla dağıtım vardır. Bu sayede dilediğiniz dağıtımı kullanabilirsiniz.
- Geniş bir topluluğu vardır
Linux açık kaynak olduğu için çok büyük bir geliştirici ve destek topluluğu vardır. Bu sayede sistemi kullanırken herhangi bir sorunla karşılaşırsanız bu topluluklardan destek alabilirsiniz.
- Hızlıdır
Linux, gerek açma-kapama süresi bakımından, gerekse uygulama performansı bakımından hızlı çalışır.
- Az kaynak kullanır
Linux, sistem kaynaklarının olabildiğince az kullanılması için tasarlanmıştır. Bu sayede eski bilgisayarlarda dahi kullanabilirsiniz.
- Güvenlidir
Yüklemek istediğiniz uygulamalar doğrudan kullandığınız Linux dağıtımının uygulama deposundan yüklenir. Kendi deposundan yüklendiği için de uygulamanın güvenliğinden endişe duymazsınız. Ayrıca bilgisayar virüslerinin çoğu Windows için yazılmıştır.
- Canlı CD/DVD/USB desteği vardır
Linux dağıtımlarını bilgisayarınıza kurmadan, format CD/DVD/USB'si üzerinden kullanabilir, yüklemek istediğiniz dağıtım hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
En çok bilinen Linux dağıtımları
Şu anda piyasada 100'den fazla Linux dağıtımı vardır. Bunlardan en çok bilinenlerinden birkaçı ise Debian, Ubuntu, Fedora, Manjaro, openSUSE, Linux Mint, Kali Linux'tur. 1992'den bu zamana kadar yayınlanan dağıtım adlarına buradan ulaşabilirsiniz.
En çok bilinen dağıtımlardan biri olan Ubuntu
Türkiye'de geliştirilen Linux dağıtımları
Şu anda Türkiye'de geliştirilen ve en çok bilinen işletim sistemi Pardus'tur. Bunların dışında Turkuaz Linux, Gelecek Linux, Turkix, Pisi Linux, Milis Linux, Archman Linux gibi sistemler de geliştirilmiştir. Bazılarının geliştirmesi dursa da bazıları geliştirilmeye devam etmektedir.
Türk işletim sistemi Pardus
Linux hakkında bahsedeceklerim bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!